De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor u klaar!

De nieuwe VreemdelingenVisie staat voor u klaar!

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online.

In dit nummer van VreemdelingenVisie leest u onder meer:

'Het is voor gemeenten wel even slikken'

Vorig jaar kreeg Nederland het recordaantal van ruim 59.000 asielzoekers te verwerken. Op 1 september van dit jaar stond de teller op 17.000. Wat moet er gebeuren met die 34.000 extra opvangplekken die nu niet meer direct nodig zijn?

Kinderboek 'Ik ben Miran': alles wat kinderen willen weten over asiel

Hoe is het om als kind je huis, familie en vriendjes te verlaten om in een vreemd land terecht te komen? Collega Anne-Marieke Samson schreef er in opdracht van IND, COA en DT&V het kinderboek 'Ik ben Miran' over.

Geslaagde Open azc-dag

Op 24 september organiseerden het COA en Vluchtelingenwerk Nederland in samenwerking met de IND en de DT&V voor de tweede keer een landelijke Open azc-dag. Een groot aantal asielzoekerscentra openden die dag hun deuren voor bezoekers en in totaal bezochten zo'n 36.000 mensen een azc. VreemdelingenVisie nam een kijkje op azc Zeist.

Mijn werkplek: 'Bij ons begint de toekomst'

DT&V-directeur Rhodia Maas verlaat na tien jaar de DT&V. "Vaak denken vreemdelingen dat de toekomst ophoudt als ze niet in Nederland kunnen blijven. Maar als we samen om de tafel gaan, opent zich een heel nieuw scala aan opties."

Hoe is het: 'Vergunninghouders leren hier niet alleen tuinieren'

De Gambiaanse Njie Moduo heeft sinds juli een werkervaringsplek in een biologische kwekerij. "Voordat ik hier werkte, zat ik op de opvanglocatie de hele dag aan het verleden te denken en sliep ik slecht. In de tuin kan ik hard werken en kom ik 's avonds moe en voldaan thuis."

'In het belang van het kind': kennisdeling IND, DT&V en RvdK

Als het om kinderen in het vreemdelingenrecht gaat, valt al snel de term 'in het belang van het kind'. Maar wat houdt dat belang in? En is het voldoende gewaarborgd? Over deze en andere vragen willen de IND, DT&V en de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) zich samen buigen.

Leg mij nou eens uit… Hoe werkt vreemdelingenbewaring bij gezinnen met minderjarige kinderen?

Vreemdelingenbewaring is een laatste optie in het vertrekproces. Iemand zijn vrijheid ontnemen is immers een uiterste middel, dat alleen wordt ingezet als er geen alternatieven meer zijn. Gezinnen met minderjarige kinderen verblijven daarom op een speciale locatie.