VreemdelingenVisie april 2018

VreemdelingenVisie april 2018

Vandaag is het tweede nummer van 2018 verschenen van het online magazine VreemdelingenVisie.

Hieronder een korte samenvatting van de artikelen in VreemdelingenVisie april 2018.

Terug naar Albanië

Op 1 maart organiseerde de DT&V een overheidsvlucht naar Albanië. De vlucht vertrok vanuit Rotterdam met 50 illegale Albanese vreemdelingen aan boord, 46 uit Nederland en 4 uit België. Wat kwam daar allemaal bij kijken? Een terugblik vanuit de Dienst Terugkeer en Vertrek.

‘Als ik naar Randa kijk, zie ik een sterke vrouw’

Hanneke Groenteman en Randa Awad doen mee aan de WijkSafari: een theatervoorstelling in de Utrechtse wijk Overvecht. Om elkaar als spelers goed te leren kennen, werd Groenteman door Awad ‘geadopteerd’. Ze woonden twee weken samen in azc Utrecht, waar de Syrische schrijfster met haar dochters verblijft.

Afgestudeerd? Vraag een zoekjaar aan!

Nog even en dan verlaten weer duizenden studenten de collegebanken, op zoek naar een baan. Onder hen is een groeiend aantal buitenlandse studenten. Om hen de kans te geven een baan in Nederland te vinden, is er een speciale verblijfsvergunning: het zoekjaar hoogopgeleiden. Voor wie is dit bedoeld en wat zijn de ervaringen?

Leg mij nou eens uit… wat is een taalanalyse?

Iedereen die te maken heeft met asielaanvragen, heeft wel eens een rapport gezien van een zogenaamde taalanalyse. Bij dit type onderzoek, dat wordt uitgevoerd door een expertiseafdeling van de IND, wordt een opname gemaakt van de spraak van een asielzoeker. Die opname wordt geanalyseerd door taalkundigen van de IND om te kijken of het spraakprofiel van de asielzoeker overeenkomt met dat van zijn of haar herkomstgebied.

Hoe is het? ‘Vanuit dit atelier kan ik andere vluchtelingen helpen’

Bij Sheltersuit werken zes bewoners van azc Winterswijk. Een van hen is Ali Habash. Hij controleert alle wind- en waterdichte jassen voor vluchtelingen.

Mijn werkplek: ‘Je moet over je schaduw heen kunnen springen’

Rogier Verstrijden en Joost Schilperoort zijn schadespecialist bij de IND. Hun taak: schadeverzoeken beoordelen van vreemdelingen die om wat voor reden dan ook schade hebben opgelopen tijdens hun procedure. ‘Van een tientje tot een flink bedrag: we zien hier van alles voorbijkomen.’