VreemdelingenVisie februari 2018 online

VreemdelingenVisie februari 2018 online

Vandaag is het eerste nummer van 2018 verschenen van het online magazine VreemdelingenVisie.

Hieronder een korte samenvatting van de artikelen in VreemdelingenVisie van februari 2018

‘Het Nederlandse systeem werkt’

‘De Nederlandse asielprocedure is een voorbeeld van hoe het in Europa zou moeten’, zegt Gerald Knaus, directeur van denktank ESI en bedenker van de EU-Turkijedeal. Op 20 februari bracht hij een bezoek aan de IND in Ter Apel.

Staatssecretaris Harbers bezoekt Pauluskerk

Wat is er nodig om vreemdelingen zonder verblijfsrecht te ondersteunen bij het realiseren van hun daadwerkelijke vertrek? En hoe kunnen gemeenten en de Rijksoverheid hierbij helpen? Met die vragen op zak bezocht staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid onlangs de Rotterdamse Pauluskerk, waar vreemdelingen zonder verblijfsrecht terecht kunnen voor ‘bed, bad, brood’.

Leg mij nou eens uit… Hoe werkt een ‘presentatie in persoon’?

Als een vreemdeling geen reisdocumenten heeft, maar wel wil of moet terugkeren naar het land van herkomst, kan dat alleen met een vervangend reisdocument. Voordat de diplomatieke vertegenwoordiging van een land zo’n reisdocument geeft, vraagt deze soms om een ‘presentatie in persoon’. Hoe gaat dat in zijn werk?

EBTL: speciale opvang voor overlastgevende asielzoekers

Hoe pak je een overlastgevende vreemdeling aan? Locatiemanager Johanna Hoekman van de extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl) in Amsterdam doet dat met strikte regels én maatwerkbegeleiding. Lees in dit artikel wat zij meemaakte met de eerste bewoner.

‘We moesten sneller dan het systeem’

Precies vier jaar na de opening, sluit het COA in mei de deuren van de locatie in Veenhuizen. Locatiemanager Aaldrik Hooiveld van het COA en Stef Jansen, operationeel manager bij de IND, waren vanaf het eerste uur aanwezig. Samen blikken ze terug: ‘Als wij samenwerken, is het in twee weken geregeld.’

Mijn werkplek: ‘Na het verhaal van Zohre was de groep stil’

Hoe je de training ‘Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM)’ beter laat aansluiten bij de doelgroep? Giorgos Tsimarakis, programmabegeleider bij het COA, zette ex-bewoner Zohre voor zijn klas.

Hoe is het? ‘Volg altijd je hart’

John kwam in 2014 vanuit Oeganda naar Nederland. Hij mocht niet blijven en het viel hem zwaar om niet bij zijn familie en kinderen te zijn. Na een jaar nam hij contact op met Solid Road om plannen te maken voor terugkeer naar Oeganda. Vorig jaar keerde hij terug.