DT&V derde op RBB Congres

DT&V derde op RBB Congres

DT&V is derde geworden bij de uitverkiezing voor de RBB Award 2019 tijdens het RBB Congres op 23 september. ‘Samen werken aan terugkeer met perspectief’ was een van de drie genomineerde inzendingen. De Brexit Impact Scan van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland eindigde op de eerste plek, daarna kwam DUO (Stapsgewijze vernieuwing in grote ICT programma’s).

DT&V staat voor de opgave vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven rechtmatig en respectvol te laten terugkeren. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het daarbij niet alleen over beleid, handhaving en gedragsbeïnvloeding, maar óók over hulpverlening. DT&V werkt hiervoor samen met inter- en niet-gouvernementele organisaties. Om deze werkwijze te illustreren, is het terugkeerproject The Green Way van Solid Road uitgelicht. Dit terugkeerproject richt zich specifiek op Armeense gezinnen. Tijdens het congres werd een film getoond die het project belicht (zie onderaan dit bericht).

Samenwerken vanuit een gedeeld belang

Het project The Green Way laat zien dat het loont om samen te werken vanuit een gedeeld belang, te onderzoeken waar je elkaar kunt vinden, respect te tonen voor elkaars visie en mandaat, elkaars sterke en zwakke punten te erkennen, en vooral de migrant eigenaarschap te geven. Wanneer partijen zich niet vastbijten in hun eigen standpunten, maar bereid zijn de realiteit onder ogen te zien en één geluid te laten horen aan de migrant, biedt dat perspectief op duurzame, vrijwillige terugkeer.
De sterke punten van het project The Green Way, zoals de aandacht voor kinderen en het meenemen van het netwerken rondom de migrant, kunnen als voorbeeld strekken voor andere terugkeerprojecten en terugkeer in het algemeen. Maar de good practice is ook relevant voor andere maatschappelijke vraagstukken waar de standpunten uiteen lopen. Samenwerking met het maatschappelijk middenveld in het belang van een groter doel helpt verschillen te overbruggen.

Kijken, vergelijken en leren van elkaar

De RBB Award is een initiatief van de Rijksbrede Benchmark Groep: een netwerk van inmiddels 41 dienstverlenende organisaties in de publieke sector. De RBB Groep maakt zich sterk voor leren van elkaar, bij elkaar in de keuken kijken en het vergelijken van prestaties. Via het netwerk is het mogelijk om good practices bij elkaar onder de aandacht te brengen en van elkaar te leren. De interne jury waardeerde de inzending van de DT&V vooral op de criteria samenwerken, toegevoegde waarde en originaliteit.

Lees meer over The Green Way en interviews met betrokkenen in de pdf en bekijk de film 'Samen werken aan terugkeer met perspectief' over The Green Way op YouTube.