DT&V financiert app voor Afrikaanse grensbewaking

DT&V financiert app voor Afrikaanse grensbewaking

Met financiële steun van DT&V heeft IOM een app laten ontwikkelen waarmee grensbewakingsautoriteiten in Afrika eenvoudig een paspoort kunnen controleren.

De Passport Examination Procedure Mobile Application (PEPM 2.0 App) is ontwikkeld met financiële steun van Nederland en Italië, ter aanvulling op de bestaande trainingen en procedures. Met de app kunnen autoriteiten een paspoort controleren op twee echtheidskenmerken, zonder dat daarvoor een netwerkverbinding nodig is. Zo kan de pasfoto op de chip in het paspoort worden uitgelezen, zodat deze direct kan worden vergeleken met de foto van de houder van het paspoort. Dit draagt bij aan een snelle controle. (Zie voor een demo de animatie onderaan dit bericht.)

Opleidingsschool

DT&V biedt de app vooralsnog aan aan landen waarmee Nederland een terugkeerrelatie heeft. Tanzania is het eerste land dat de app aangeboden heeft gekregen. Op 13 september is de app feestelijk overgedragen aan de opleidingsschool van de immigratiedienst van Tanzania. Dit gebeurde tijdens de viering van het tienjarig jubileum van het IOM African Capacity Building Centre for Migration Management (ABC) tijdens een bijeenkomst van UN IOM in Genève.
Op termijn zal de app via de website van UN IOM beschikbaar zijn voor meer landen. Al verschillende landen hebben interesse getoond.

Demo PEPM 2.0 App