Infographic beschikbaar voor gemeenten over terugkeer Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne die willen terugkeren of verder reizen, kunnen daarbij hulp krijgen van IOM of DT&V. Voor gemeenten en betrokken organisaties is er nu een infographic die inzichtelijk maakt wat de mogelijkheden zijn. Deze infographic is gemaakt in samenwerking met VNG en Vluchtelingenwerk Nederland.
 

Voor Oekraïners die terug willen naar Oekraïne is op basis van maatwerk terugkeerondersteuning mogelijk. Ook is er ondersteuning beschikbaar voor vluchtelingen die willen doorreizen naar een ander land, bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting en advies, ondersteuning bij vervangende reisdocumenten dan wel vervoer.
 

Vluchtelingen met een andere nationaliteit

Vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit kunnen ook hulp krijgen als zij willen terugkeren naar het land van herkomst of een ander land waar hun toegang is gewaarborgd. Naast de basisvertrekondersteuning worden zij zo nodig geholpen een goede start te maken in het land van herkomst. Hiervoor is zogenaamde herintegratieondersteuning beschikbaar.

Download de infographic terugkeer Oekraïners als pdf.

Veelgestelde vragen

NB De meest recente informatie over terugkeer en terugreismogelijkheden met hulp van DT&V vindt u in het nieuwsbericht op HOME.

Wat moet een vluchteling doen als deze terug wil keren naar Oekraïne?    
Het kan zijn dat een vluchteling de beslissing heeft genomen om terug te keren naar Oekraïne maar niet weet hoe hij dit het beste aan kan pakken. De DT&V kan dan helpen. DT&V is bereikbaar via info@dtv.minvenj.nl. We brengen de vluchteling in contact met een regievoerder van de DT&V. De regievoerder neemt met hem of haar de mogelijkheden voor vertrek uit Nederland door, bijvoorbeeld wat betreft vliegtickets en reispapieren. De vreemdeling kiest zelf om wel of niet gebruik te maken van deze hulp. Als de hulp wordt aanvaard, helpt een regievoerder om het vertrek te regelen.            

Waar kan een vluchteling met de Oekraïense nationaliteit een Oekraïens reis- of ID-document aanvragen?                
De consulaire afdeling van de Oekraïnse ambassade kan certificaten afgeven waarmee de identiteit en nationaliteit wordt bevestigd (Zeestraat 78, 2518 AD Den Haag).

Welke terugkeerondersteuning kan een persoon ontvangen die niet de Oekraïense nationaliteit bezit, en niet met een Oekraïense verblijfsvergunning kan aantonen dat hij/zij in Oekraïne heeft verbleven?
Deze persoon kan contact opnemen met het IOM. Afhankelijk van de nationaliteit en/of land van terugkeer of doormigratie kan IOM terugkeer- en/of herintegratieondersteuning verstrekken.                 

Waar staat aanvullende informatie met betrekking hulp en ondersteuning voor vluchtelingen uit Oekraïne?
Zie hiervoor de informatie op de site van de Rijksoverheid.