Veelgestelde vragen over het remigratiebeleid

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het remigratiebeleid voor niet-Oekraïense vluchtelingen.

Moet ik de remigratieregeling terugbetalen als ik terugkom naar Nederland?

Indien u opnieuw inreist, kan de overheid het verstrekte bedrag terugvorderen. Dit is (uiteraard) niet aan de orde bij een legale wederinreis.

Krijg ik een inreisverbod bij uitreis?

Op de doelgroep van het remigratiebeleid rust geen vertrekplicht, er is geen terugkeerbesluit opgelegd. Daarmee kan er ook geen sprake zijn van een verkorte vertrektermijn en inreisverbod. Indien u het Schengengebied opnieuw in wil reizen, zult u wel aan de toelatingsvoorwaarden moeten voldoen. Zie voor meer informatie de website van de IND.

Wordt informatie over de deelname aan het remigratiebeleid gedeeld met andere EU-landen?

Nee, er wordt met betrekking tot dit beleid geen individuele informatie gedeeld met andere EU-landen.

Maakt het uit welke nationaliteit ik heb om gebruik te maken de remigratieregeling?

Ja, dit maakt uit. De volgende nationaliteiten komen niet in aanmerking: Oekraïne, een EU-land, Australië, Canada, IJsland, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of  Zwitserland. Zie ook de voorwaarden op de informatiepagina.

Kan ik in de periode van 15 november tot 1 februari ook gebruikmaken van de IOM-regeling?

Ja, u kunt ook gebruikmaken van ondersteuning via de IOM. De terugkeerondersteuning via IOM wijkt op inhoud en voorwaarden wezenlijk af van de ondersteuning vanuit het remigratiebeleid. Deze vormen van ondersteuning kunnen niet gecombineerd worden.

Kan ik na 1 februari ook gebruik maken van terugkeerondersteuning, als de remigratieregeling van DT&V stopt?

Na 1 februari is het reguliere beleid voor terugkeerondersteuning van toepassing. Dit betekent dat u, als aan de voorwaarden wordt voldaan, in aanmerking kunt komen voor terugkeerondersteuning. U kunt na 1 februari niet meer gebruik maken van de financiële bijdrage van het remigratiebeleid.

Waar krijg ik de financiële bijdrage van het remigratiebeleid?

U ontvangt de financiële bijdrage op de luchthaven van Schiphol na de grenscontrole. Dit in verband met de veiligheid van u en onze medewerkers. U dient ook een verklaring te ondertekenen van vrijwillig vertrek en u dient voor ontvangst van het geld te tekenen. U wordt begeleid door een medewerker van de DT&V.

Als ik geen geldig reisdocument heb (verlopen, kwijt), kan ik dan deelnemen aan het remigratiebeleid en zorgt de DT&V dan voor de aanvraag van een verlenging of een laissez-passer?

Nee, het is bij de aanvraag noodzakelijk om een geldig reisdocument te kunnen overleggen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een paspoort, laissez-passer of een verlenging.