Veelgestelde vragen over het remigratiebeleid

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het remigratiebeleid voor niet-Oekraïense vluchtelingen.

Ik heb me aangemeld voor vrijwillig vertrek met het remigratiebeleid, maar wil hier van afzien om de uitspraak van de Raad van State af te wachten. Kan dat?

Ja dat kan. Neem hiervoor zo snel mogelijk contact op met uw contactpersoon van de Dienst Terugkeer en Vertrek of stuur een mail naar remigratiebeleid@dtv.minvenj.nl.

Moet ik de remigratieregeling terugbetalen als ik terugkom naar Nederland?

Indien u opnieuw inreist, kan de overheid het verstrekte bedrag terugvorderen. Dit is (uiteraard) niet aan de orde bij een legale wederinreis.

Krijg ik een inreisverbod bij uitreis?

Heeft u vragen hebt met betrekking tot een mogelijk inreisverbod? Ga dan naar www.ind.nl. U kunt ook contact opnemen met Vluchtelingenwerk via Refugeehelp.nl.

Wordt informatie over de deelname aan het remigratiebeleid gedeeld met andere EU-landen?

Nee, er wordt met betrekking tot dit beleid geen individuele informatie gedeeld met andere EU-landen.

Maakt het uit welke nationaliteit ik heb om gebruik te maken de remigratieregeling?

Ja, dit maakt uit. De volgende nationaliteiten komen niet in aanmerking: Oekraïne, een EU-land, Australië, Canada, IJsland, Japan, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten of  Zwitserland. Zie ook de voorwaarden op de informatiepagina.

Kan ik ook gebruikmaken van de IOM-regeling?

Ja, u kunt ook gebruikmaken van ondersteuning via de IOM. De terugkeerondersteuning via IOM wijkt op inhoud en voorwaarden wezenlijk af van de ondersteuning vanuit het remigratiebeleid. Deze vormen van ondersteuning kunnen niet gecombineerd worden.

Kan ik na ook gebruik maken van terugkeerondersteuning als het remigratiebeleid van de DT&V stopt?

Als het remigratiebeleid stopt is het reguliere beleid voor terugkeerondersteuning van toepassing. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u in aanmerking komen voor hulp bij terugkeer naar uw land van herkomst of een land buiten de Europese Unie waar u duurzaam kunt verblijven.

Waar krijg ik de financiële bijdrage van het remigratiebeleid?

U ontvangt de financiële bijdrage op de luchthaven van Schiphol na de grenscontrole. Dit in verband met de veiligheid van u en onze medewerkers. U dient ook een verklaring te ondertekenen van vrijwillig vertrek en u dient voor ontvangst van het geld te tekenen. U wordt begeleid door een medewerker van de DT&V.

Als ik geen geldig reisdocument heb (verlopen, kwijt), kan ik dan deelnemen aan het remigratiebeleid en zorgt de DT&V dan voor de aanvraag van een verlenging of een laissez-passer?

Nee, het is bij de aanvraag noodzakelijk om een geldig reisdocument te kunnen overleggen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een paspoort, laissez-passer of een verlenging.