VreemdelingenVisie nr. 24 is uit

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online, nummer 24. In dit nummer onder meer aandacht voor wat het coronavirus betekent voor de vreemdelingenketen.

VreemdelingenVisie24
©IND, COA en DT&V

In de VreemdelingenVisie 24 staan de volgende artikelen.

Coronacrisis en de vreemdelingenketen

De hele wereld is in de greep van het coronavirus. Ook in Nederland zijn strikte maatregelen afgekondigd om het virus zoveel mogelijk te beteugelen. Voor de hele vreemdelingenketen geldt dat zij niet alleen te maken hebben met hun eigen personeel, maar ook zorg dragen voor vreemdelingen. Hoe gaan de organisaties hiermee om?

‘Als arts ben ik gewend om in crisissituaties te werken’

De Jemenitische arts Haifaa Harun (33) zag azc Heerlen door het coronavirus veranderen in een stille plek. Tot haar grote frustratie kan zij haar beroep tijdens deze wereldwijde crisis niet uitoefenen. Wel helpt ze het COA met het voorlichten van asielzoekers.

IND verlengt visa telefonisch vanwege corona

Door de coronacrisis zijn bijna alle vervoersbewegingen stil komen te liggen. Ook de IND merkt dat. Voor sommige vreemdelingen geldt dat zij nu niet naar Nederland toe kunnen komen, maar weer andere vreemdelingen zijn gestrand in ons land. Loketmedewerker Armin Bouyeh van het IND-loket in Rotterdam draait hierdoor volle diensten.

De voordeur van de Dienst Terugkeer en Vertrek

Zes jaar geleden richtte de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) een aparte afdeling in voor de verwerking van overdrachtsdossiers en stukken van vreemdelingen in het systeem. Het Informatie Logistiek Centrum, beter bekend als ILC, vormt daarmee de eerste schakel in het vertrekproces.

Mijn werkplek: ‘Een goede dagstructuur is extra belangrijk voor de mensen die hier wonen’

COA-medewerker Howida Abedalkader (50) werkt in de intensief begeleide opvang (ibo) in Schalkhaar. Daar begeleidt ze asielzoekers die tijdelijk niet in staat zijn om zelfstandig in een azc te wonen. Abedalkader: “Het is goed als bewoners actief zijn en daardoor goed kunnen slapen.”

Hoe is het? Van Groningen naar Yerevan

De familie Adamyan kreeg geen asiel in Nederland, maar wilde onder geen beding terug naar Armenië. Na een langdurig verblijf in de noodopvang in Groningen stapten vader Henrik, moeder Yeva en zoon Vardan dit jaar toch op het vliegtuig.

Leg mij nou eens uit…

...hoe kun je na je studie in Nederland blijven?

Voor veel studenten geldt dat het einde van het studiejaar weer in beeld komt. Dat geldt ook voor buitenlandse studenten die in Nederland studeren. Wie zijn studie afrondt en graag in Nederland wil blijven om hier een baan te zoeken, kan daarvoor een speciale verblijfsvergunning aanvragen. De IND legt uit hoe dit zit.