Terugkeer Poolse overlastgevers over land

Als vreemdelingen Nederland moeten verlaten, gebeurt dat normaal gesproken per vliegtuig. Maar soms zijn er ook andere mogelijkheden. Zo werden onlangs zeven Poolse vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf over land teruggebracht naar Polen.

Terugkeer Poolse overlastgevers
Beeld: ©DT&V

Het betrof overlastgevende vreemdelingen en vreemdelingen met criminele antecedenten van wie het verblijfsrecht was beëindigd. De vreemdelingen bevonden zich in bewaring en waren bereid om mee te werken aan hun vertrek naar Polen. Hun eerder geboekte vluchten naar Polen waren meerdere malen geannuleerd. In een aantal gevallen heeft dit geleid tot opheffing van de vreemdelingenbewaring. Daarom vroeg het detentiecentrum om alternatieve vertrekmogelijkheden.

Zorgvuldige voorbereiding

Het vertrek is zorgvuldig voorbereid door DT&V in samenwerking met de Dienst Justitiële Inrichtingen (Detentiecentrum Rotterdam) en in het bijzonder de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). Voor de operatie zijn 16 medewerkers van DV&O en drie voertuigen ingezet, waaronder de sociaal-medische bus, die sanitaire voorzieningen aan boord heeft. Het verwijderen van Poolse onderdanen over de weg is vooraf besproken met de Polish Border Guard Headquarters in Warschau. DT&V kreeg akkoord op voorwaarde dat voor iedere vreemdeling een ‘readmission akkoord’ werd afgegeven. Daarnaast is toestemming gevraagd van de Duitse autoriteiten voor het vervoer van deze vreemdelingen over Duits grondgebied.

Uiteindelijk kon de reis in de nacht van maandag 11 op dinsdag 12 mei beginnen. Omstreeks één uur in de middag konden de zeven vreemdelingen worden overdragen aan de Poolse autoriteiten bij de grenspost in Swiecko. Alle vreemdelingen zijn zonder problemen geaccepteerd.