Reisbeperkingen gebundeld in één document

Het werk van de Dienst Terugkeer en Vertrek wordt uiteraard sterk beïnvloed door de reismogelijkheden. Alle beperkingen en maatregelen per land worden bijgehouden in één overzicht, dat hieronder is opgenomen.

In veel landen worden maatregelen genomen met het oog op inkomende reizigers. Dit kan variëren van een volledige stop op inkomende reizigers tot het opnemen van de temperatuur van de reizigers en het al dan niet in quarantaine plaatsen. Diverse landen leggen het vliegverkeer in zijn algemeenheid ernstige beperkingen op of verbieden het.

Bijzonderheden

Aanvankelijk werkte de DT&V met een lijst van landen die geen vluchten uit Nederland toelaten en een lijst met landen die beperkte maatregelen hanteren voor inkomende reizigers. Alle informatie is nu in één Excel-bestand gezet. Het tabblad ‘Overzicht’ laat de reismogelijkheden zien, zowel voor gedwongen vertrek zonder (depu) of met escorts (depa) en vrijwillig vertrek. Een nadere toelichting en bijzonderheden per land, bijvoorbeeld wat betreft transits en het quarantainebeleid, zijn te vinden onder het tabblad ‘Detail’. Het tabblad ‘Toelichting’ geeft een toelichting over gebruikte termen en bronnen. Hier staat ook een link naar het actuele overzicht van Frontex, waarop de afbeelding van Europa steeds wordt bijgewerkt.

NB Inmiddels is besloten het bijgewerkte Excel-overzicht niet meer te publiceren op internet. Het overzicht dat hier is opgenomen in pdf-vorm is van 9 juni en laat ter illustratie het tabblad met reismogelijkheden zien.