VreemdelingenVisie nr. 28 is uit

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. Hierbij de inhoud in een notendop.

 

Beeld: ©DT&V
Cover VreemdelingenVisie nr. 28

In dit nummer onder meer:

Hoofddirecteur verlaat IND: ‘Ik ben een groot voorstander van ruimte voor de uitvoering’
Drie jaar stond ze aan het hoofd van de IND. Drie jaar, waarin hoofddirecteur Aly van Berckel het hoofd wist te bieden aan de uitvoering van het Kinderpardon, de Brexit, de afschaffing van de discretionaire bevoegdheid en tal van andere zaken. Nu neemt ze afscheid.

Corona: quarantaine en isolatie in het azc
Thea Bosma van der Molen (63) is locatiemanager van azc Assen. In oktober 2020 waren er 75 bewoners tegelijkertijd met het coronavirus besmet. Hoe hield zij de situatie in een gebouw met duizend mensen veilig voor bewoners en medewerkers? 

Eerst de straf, dan het vertrek
Criminele vreemdelingen zonder verblijfsrecht hebben prioriteit in het terugkeerbeleid. Ondanks de reisbeperkingen is het ook in 2020 gelukt het merendeel aansluitend aan hun straf uit te zetten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Mijn werkplek: ‘Dit werk laat je nadenken over migratie’
Rutger werkt sinds anderhalf jaar bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Als algemeen opsporingsambtenaar komt hij veel bij de ferryterminal in Hoek van Holland waar hij vreemdelingen ziet die pogen de oversteek te maken. “Het zijn echt niet alleen maar gelukszoekers met dure merkkleding.”

Landenrapporten IND voortaan openbaar
Om een afgewogen beslissing op een asielaanvraag te kunnen nemen, beschikken medewerkers van de IND over uitgebreide landeninformatie. Deze landeninformatie is gebundeld in verschillende bronnen. Vanaf 18 februari zijn landenrapporten voortaan voor iedereen toegankelijk via de website van de IND.

Hoe is het? Een lichtpunt in de week
Kim van der Zijde (35), theatervormgever van beroep, is vrijwilliger bij de Vrolijkheid in azc Utrecht. Al ruim drie jaar runt ze met zes collega’s ‘De Kinderclub’ in het azc. Haar wekelijkse uitdaging? Ieder kind die extra aandacht geven die het verdient.