De nieuwe VreemdelingenVisie is uit

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie (nr. 32) staat online, met onder meer een interview met Eva Koornstra over het werk van IOM bij vrijwillige terugkeer. Ook wordt ingegaan op de problematiek rond de test- en vaccinatievereisten voor gedwongen terugkeerders.

VreemdelingenVisie december 2021
Beeld: ©IND

Hierna een kort overzicht van de inhoud:

 

Ter Apel onder druk: IND, COA en AVIM vertellen

In de media is het sinds deze herfst een terugkerend thema: de drukte in Ter Apel. Hoe is het om in deze hectiek je werk te doen? Welke oplossingen zijn er inmiddels gerealiseerd en waar wordt nog aan gewerkt? VreemdelingenVisie sprak met IND, COA en AVIM.

 

Werken in Heumensoord: ‘De opluchting was voelbaar’

Toen noodopvang Heumensoord werd geopend, wist woonbegeleider Nikkie Hendriks meteen: daar wil ik werken. Als Nijmeegse is ze trots op de warme ontvangst door haar gemeente. Maar ze ziet dagelijks ook de beperkingen van een noodopvang: “Niemand zegt dat dit een ideale opvanglocatie is.”

 

IND: Steeds meer plaats voor maatwerk

Een plek waar meer tijd en ruimte is voor mensen met problematische casussen: dat is de maatwerkplaats. Implementatiemanager Esther Meppelink en loketmedewerker Najat Chekkou vertellen erover.

 

Eva Koornstra (IOM) over vrijwillig vertrek

In het Nederlandse terugkeerbeleid staat vrijwillige terugkeer voorop. Vreemdelingen kunnen hierbij ondersteuning krijgen van de Nederlandse overheid. Daarvoor werkt de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) samen met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). ‘Het is mooi en menselijk werk.’

 

Mijn werkplek: ‘Eerst zorgen dat de verwarming het blijft doen’

Op 1 november werd azc Oegstgeest geopend. In de voormalige GGZ-instelling wonen statushouders en spoedzoekers uit de gemeente op één locatie. Locatiemanager Baukje van Dijk is met haar team bezig om het azc ‘up and running’ te krijgen.

 

Leg mij nou eens uit: Hoe belemmeren de test- en vaccinatievereisten de terugkeer van vreemdelingen?

In 2020 konden veel vreemdelingen door de beperkte vluchtmogelijkheden niet terugkeren. Dit jaar zijn het vooral de coronatest- en vaccinatievereisten bij inreis die de uitvoering van het terugkeerbeleid bemoeilijken. Hoe zit dit precies?