Nieuwe editie VreemdelingenVisie live

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online, met onder meer een artikel over vertrek van een vreemdeling met een ziekte of aandoening, en een reportage over Stichting Barka.

Cover VreemdelingenVisie 33
Beeld: ©DT&V

Een overzicht van de inhoud van de nieuwe VreemdelingenVisie:

Gezinsleden statushouders naar Zevenaar
Gezinsleden van statushouders die naar Nederland komen, melden zich sinds kort in Zevenaar in plaats van in Ter Apel. Zij verblijven vervolgens in de woning van een familielid. Betty Sieperda (IND) en Sander van Meer (COA) vertellen over de veranderingen, verbeteringen en toekomstplannen.

Vertrek met een ziekte: uitstel of medische voorwaarden?
Van de vreemdelingen die Nederland moeten verlaten, kampt een deel met een medische aandoening of ziekte. Zij kunnen hun vertrek daardoor soms uitstellen. Maar in veel gevallen kan de regievoerder Bijzonder Vertrek regelen dat de patiënt ook in het land van herkomst de zorg krijgt die nodig is.

‘Het liefst ga ik fulltime aan de slag als muzikant’
Hij mag dan gevlucht zijn uit zijn land, met zijn hart is zanger Mohamed Al Tayeb nog elke dag in Soedan. In het azc schreef hij zijn EP Kalam. En ook in zijn eigen woonruimte kan hij nu vrijuit werken aan zijn muziek. “Mijn songs gaan over de verschrikkelijke dingen die het volk van Soedan meemaakt.”

IND-loketten: ‘We willen passende dienstverlening bieden’
Voor iedere aanvrager of referent passende dienstverlening: dat is het uitgangspunt van de klantkanalen van de IND. Of dat nu gaat om digitale dienstverlening, aan de telefoon of op de loketten en expatcentra. De dienstverlening is daarbij voortdurend in ontwikkeling.

Tussen wal en schip
Het aantal Midden- en Oost-Europeanen dat naar Nederland komt om hier te werken, is al jaren onverminderd hoog. Een deel van hen komt in de problemen en moet uiteindelijk op straat zien te overleven. Stichting Barka biedt hulp aan deze groep, die veelal tussen wal en schip valt.

Hoe is het? Logeren bij een gastgezin: ‘Ach, waarom ook niet?’
De Iraanse statushouder Soraya logeerde bij een gastgezin in Genne. Een halfjaar lang fietste ze van de boerderij in Genne naar haar taalcursus en vrijwilligerswerk in Zwolle. Soraya: “Op de boerderij spraken we alleen Nederlands, dus ik kon de taal steeds beter verstaan.”