De nieuwe VreemdelingenVisie staat live

In de nieuwste editie van VreemdelingenVisie leest u onder meer over het werk van DT&V in het buitenland en het belang van Terug- en Overnameovereenkomsten. Een overzicht van de inhoud:

Cover VV 34
VreemdelingenVisie nr. 34

Opvang Oekraïners in Harskamp: ‘Sommigen waren onderweg hun bagage verloren’

Samen met de gemeente Ede en zijn collega’s van het COA ontving hij de eerste Oekraïense vluchtelingen die in Nederland aankwamen. Woonbegeleider Koen Schaper vertelt over zijn tijd in de opvanglocatie in Harskamp.

Staatssecretaris Eric van der Burg: ‘We moeten het met elkaar doen’

Nergens lopen de meningen zo over uiteen als over migratiebeleid. En in dat gepolariseerde landschap opereert Eric van der Burg als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tussen de partijen. VreemdelingenVisie sprak met hem over oorlog, opvang en het belang van een goed gesprek.  

Knopendoorhakteams IND: oplossingen voor buikpijnzaken

Lastig. Moeilijk. Ingewikkeld. Bij de IND liggen soms dossiers waarbij een beslissing onmogelijk lijkt. Omdat een zaak niet in het beleid past. Of omdat de hoor- en beslismedewerker er buikpijn van krijgt. Om te voorkomen dat deze zaken maanden of jaren voortslepen, zijn er sinds april 2021 de zogeheten knopendoorhakteams.

Mijn werkplek: ‘Als je ’s ochtends denkt te weten hoe je agenda eruitziet, kan dat nog totaal veranderen’

Sinds drie jaar is Frank namens de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) uitgezonden naar Caïro. Als European Liaison Officer (EURLO) maakt hij werkafspraken om de terugkeer van vreemdelingen naar Egypte te vergemakkelijken. Hoe ziet zijn werk eruit?

Speciale procedure voor Oekraïners: de IND legt uit

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook in Nederland worden zij opgevangen. Oekraïners doorlopen daarbij een speciale procedure om hun verblijf te regelen. Betty Sieperda, projectmanager Oekraïne bij de IND, legt uit.

‘Zoals ik op de filmpjes doe, zo sta ik ook voor de klas’

Op social media staat NT2-docent Mieke Terpstra bekend als ‘Juf M’ en heeft ze tienduizenden volgers uit de hele wereld. In azc Sint Annaparochie is en blijft ze voor de statushouders in haar klas gewoon Mieke.

‘Iedereen heeft aandacht nodig’

Laura Koen, woonbegeleider bij het COA, ontwikkelde een preventieve aanpak voor overlastgevende Noord-Afrikaanse bewoners in azc Luttelgeest. Het geheim? ‘Je moet deze jongens welkom heten en een band met ze opbouwen. Dat werkt beter dan alleen met ze praten als ze iets verkeerd hebben gedaan.’

Leg mij nou eens uit… wat is een Terug- en Overnameovereenkomst?

Nederland is in Benelux- of Europees verband partij bij diverse Terug- en Overnameovereenkomsten (T&O). Wat wordt daarin geregeld?
 

Naar de nieuwe VreemdelingenVisie