Vertrek Jannita Robberse als algemeen directeur

Jannita Robberse gaat de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) na vijfeneenhalf jaar verlaten. Per 1 oktober a.s. maakt zij de overstap naar de gemeente Tilburg. Ze heeft de afgelopen jaren met veel inzet gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de organisatie als de professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid.

Portretfoto algemeen directeur Jannita Robberse
Beeld: ©DT&V

Robberse werd in 2017 algemeen directeur. ‘Mijn bijdrage zag ik vooral in het verder ontwikkelen van deze organisatie en het vertellen van ons verhaal. Het werk van de DT&V is complex en omgeven met emotie. We werken al vijftien jaar aan het vertrek van mensen die niet in Nederland mogen blijven. Ik ben er trots op dat we dat zorgvuldig, humaan en respectvol doen en dat wij als organisatie in ontwikkeling blijven. Mensen motiveren om vrijwillig te vertrekken staat altijd voorop. Pas daarna komt gedwongen vertrek.’

De afgelopen jaren bracht voor de DT&V en de algemeen directeur verschillende maatschappelijke en beleidsmatige uitdagingen: de toenemende juridische complexiteit, media-aandacht bij gevoelige zaken, de coronapandemie met de belemmerende test- en vaccinatie-eisen, de afhankelijkheid van diplomatieke betrekkingen en de continue druk op de migratieketen. Robberse investeerde in zowel de werkprocessen als in de ontwikkeling van de organisatie en haar medewerkers om zo adequaat en duurzaam in te kunnen blijven spelen op veranderingen.

‘Ik heb daarom vooral de focus gelegd op het blijven investeren in medewerkers en interne en externe samenwerking. En ook zag ik een belang in de optimalisering van de informatievoorziening. Op beide vlakken zijn mooie stappen gezet. Ik heb er alle vertrouwen in dat de ontwikkeling die we de afgelopen jaren samen hebben ingezet en ook de inzet op samenwerking met onze partners in de toekomst zich verder zal uitbouwen.’

Robberse stapt per oktober over naar de gemeente Tilburg waar zij als als concern directeur zal worden aangesteld. ‘Vijfeneenhalf jaar vind ik een mooie tijd om iets neer te zetten en toch te zorgen dat in een organisatie een frisse blik behouden blijft. Ik heb al die jaren met veel plezier hier gewerkt. Natuurlijk, na zoveel jaar als Rijksambtenaar gewerkt te hebben is de stap naar de gemeente voor mij een interessante verandering. Ik woon in Noord-Brabant, de op samenwerking gerichte cultuur past bij mij, en daarom past Tilburg des te beter bij mij. Ik denk bij deze nieuwe uitdaging mijn nieuwsgierigheid en alle ervaring goed te kunnen inzetten.’

Ewald Riks, directeur Internationale Aangelegenheden DT&V, neemt vanaf 1 oktober waar voor de functie van algemeen directeur. 

De vacature staat inmiddels open, zie Algemeen directeur Dienst Terugkeer en Vertrek bij JenV | Vacatures en loopbaan | Algemene Bestuursdienst