De nieuwe VreemdelingenVisie is uit

In de nieuwe editie van VreemdelingenVisie blikt Jannita Robberse terug op haar tijd in de migratieketen en haar bijdrage aan de DT&V. Daarnaast is er nog veel meer lezenswaardigs. Een overzicht van de inhoud:

Beeld: ©DT&V

Directeur Asiel en Bescherming IND: ‘We moeten eerlijk zijn over wat we wel en niet kunnen’

Slapende asielzoekers op een grasveld in Ter Apel, gefrustreerde medewerkers en protesten op de stoep: het was geen rustig begin voor Christine Nijkamp, de nieuwe directeur Asiel en Bescherming bij de IND. 'Ik heb enorme bewondering voor de mensen in Ter Apel.’ 

Terug naar Oekraïne: ‘Samen kunnen we de situatie aan’

Zoriana arriveerde half maart met haar kinderen en hond in Nederland om het oorlogsgeweld in Oekraïne te ontvluchten. Deze zomer besloot ze terug te reizen, met hulp van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Hier deelt zij haar verhaal.

‘Elk vertrek is het resultaat van succesvolle samenwerking’

In oktober verruilt algemeen directeur Jannita Robberse de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) voor de gemeente Tilburg. Sinds haar aantreden in 2017 heeft zij zich ingezet voor de verdere ontwikkeling en professionalisering van de terugkeerorganisatie, die dit jaar zijn 15-jarig jubileum viert.

‘Met elkaar praten is altijd beter dan over elkaar praten’

Ruim een jaar geleden bood een groep asieladvocaten de bundel ‘Ongehoord, onrecht in het vreemdelingenrecht’ aan de Tweede Kamer aan. De bundel bevatte schrijnende cases uit de praktijk van de vreemdelingenrechtadvocatuur. Vreemdelingenrechtadvocaat Barbara Wegelin en IND-directeur Juridische Zaken Jan Willem Schaper vertellen over hun ervaringen, wensen en het belang van begrip voor elkaars rol. 

COA-medewerkers in Ter Apel: ‘We hebben een doel, we willen het hier oplossen’

Het asielcomplex in Ter Apel zit al langere tijd overvol. Er is in heel Nederland een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Woonbegeleiders Janet Schuiling en Sara Lemmens van het COA vertellen hoe is het om elke dag in Ter Apel aan de poort te staan of om collega’s daar een tijdje te helpen.

Taalstage in groep 6 en 7: ‘De kinderen leerden haar allerlei woorden’

Afgelopen zomer had Korrie van der Veen, lerares op de basisschool De Voorde in Drachten, een bijzondere stagiaire. Asielzoeker Batool deed zes weken lang een taalstage in groep 6 en 7. Korrie: ‘Het is mooi dat zij op deze manier de taal kan leren en mee kan doen in de samenleving.’   

‘Staat van Migatie’: feit en beleid op een rij

In juli verscheen de ‘Staat van Migratie 2022’, met feiten en beleidsmatige ontwikkelingen op het gebied van migratie in de volle breedte. Dit levert inzichten op die kunnen bijdragen aan het politieke en maatschappelijke debat. Ook - of misschien wel juist - nu de asielketen piept en kraakt.