Samenwerken aan terugkeer binnen Europa

Samenwerking binnen Europa en met herkomstlanden is belangrijk om terugkeer mogelijk te maken. De DT&V nam namens Nederland deze week deel aan de tweedaagse bijeenkomst van het ‘High Level Network for Returns’. In dit netwerk van de Europese Commissie werken hoge vertegenwoordigers van Europese lidstaten samen aan een gecoördineerde aanpak op terugkeer. 

Tijdens deze bijeenkomst is met andere lidstaten gesproken over mogelijkheden terugkeer te intensiveren. Daarnaast was er een werkbezoek georganiseerd aan het Detentiecentrum Rotterdam. Simone Steendijk (algemeen directeur DT&V) en Rob van Bokhoven (directeur Internationale Aangelegenheden DT&V) nemen namens Nederland deel. 

Het High Level Network for Returns tijdens een bijeenkomst een Rotterdam
Beeld: ©DT&V / DT&V
Het High Level Network for Returns, onder voorzitterschap van EU-terugkeercoördinator Mari Juritsch, heeft als doel om te komen tot een gecoördineerde aanpak op terugkeer.

Simone Steendijk, algemeen directeur DT&V: “De samenwerking binnen het High Level Network for Returns helpt om de terugkeer te vergroten. We hebben de afgelopen dagen gesproken over trends en ontwikkelingen op het gebied van terugkeer en ervaringen uitgewisseld. Tijdens het bezoek aan het Detentiecentrum Rotterdam hebben we onze Europese collega’s verteld hoe we in Nederland op een rechtmatige en respectvolle manier invulling geven aan terugkeer, ook in situaties waarbij iemand niet bereid is mee te werken aan vertrek.”

Over het High Level Network for Returns

Het High Level Network for Returns, onder voorzitterschap van EU-Terugkeer coördinator Mari Juritsch, heeft als doel om te komen tot een gecoördineerde aanpak op terugkeer. Binnen dit Europese netwerk worden EU-breed ervaringen, best practices en ideeën over de terugkeerpraktijk gedeeld. Verder is er ruimte om informatie op te halen over samenwerkingen met herkomstlanden. De deelnemers van het netwerk zijn hoge vertegenwoordigers van Europese lidstaten, de Europese Commissie en Frontex onder leiding van de EU.