DT&V ondersteunt mensen die niet in Nederland mogen blijven bij terugkeer. Zelfstandige terugkeer is daarbij het uitgangspunt. Maar soms werkt iemand niet mee en kan er een inbewaringstelling-maatregel worden opgelegd. Dit betekent dat iemand in bewaring zit tot het vertrek is geregeld. Bij DT&V is dit een taak van de uitvoerend ambtenaren.

Terugkeer is een complex werkveld. In verschillende video’s vertellen collega’s van de DT&V over hun werk. In deze nieuwste video vertellen uitvoerend ambtenaren (UA’s) Kim en Ruud hoe een inbewaringstelling gaat en hoe ze daarbij samenwerken met verschillende partijen.

0:00
0:00
/
0:00

Uiterste middel

Een vreemdeling wordt niet zomaar in bewaring gesteld. Een IBS-maatregel is echt het uiterste middel waarvoor veel regels en voorwaarden gelden. Zo moet er een reëel risico zijn dat iemand zich onttrekt aan het toezicht. Ook moet vertrek naar het andere land daadwerkelijk mogelijk zijn. Elke beslissing om een IBS-maatregel op te leggen wordt getoetst door de rechtbank.
 

Uitvoerend ambtenaar Ruud: “Op het moment dat wij ergens in het proces, inclusief het voortraject, een fout hebben gemaakt, kan het zo zijn dat de inbewaringstelling onrechtmatig wordt en moet worden opgeheven. Alles moet dus kloppen.”