De nieuwe VreemdelingenVisie is uit

In de nieuwe VreemdelingenVisie aandacht voor de volgende onderwerpen:
 

VreemdelingenVisie nr. 42
Beeld: ©DTenV
Cover VreemdelingenVisie nr. 42

Lhbtiq+’ers in de opvang

In opvanglocaties kunnen lhbtiq+ bewoners zich onveilig voelen. En dat terwijl ze naar Nederland komen omdat ze in het land van herkomst niet zichzelf kunnen zijn.  Hoe bieden COA en COC Nederland extra ondersteuning voor deze groep? Zie Gewend om ongewenst te zijn | VreemdelingenVisie

Bijzondere baan: uitvoerend ambtenaar

Als uitvoerend ambtenaar bij de DT&V is het Kims werk om iemand die niet meewerkt aan het vertrek in bewaring te stellen: ‘Het woord ‘leuk’ zal ik niet gebruiken om mijn werk te omschrijven. Wat het interessant maakt, is dat je bijdraagt aan het migratiebeleid zoals dat is bedoeld.’ Zie Kim is uitvoerend ambtenaar: ‘Op deze plek kun je het verschil maken’ | Mijn werkplek | VreemdelingenVisie
 

Ketenbreed Calamiteitenteam

’Zeven dagen per week staat het Ketenbreed Calamiteitenteam (KCT) klaar om collega’s te helpen als iemand in de migratieketen zichzelf iets dreigt aan te doen. ‘Soms heftig maar altijd dankbaar werk’. Zie ‘Iedere zelfmoord komt hard binnen’ | VreemdelingenVisie

Asielzoekers aan het werk

Het COA wil dat statushouders en asielzoekers tijdens het lange wachten zo snel mogelijk actief worden in de samenleving. Daarom was er vorig jaar in het azc Almere de pilot ‘Toeleiding naar werk’. Randstad, de gemeente Almere en het COA begeleidden met dit project azc-bewoners naar betaald werk. Met succes. Zie Asielzoekers aan het werk krijgen én houden | VreemdelingenVisie

‘De wereld in Ter Apel’

In de documentaireserie ‘De wereld in Ter Apel’ krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen van het aanmeldcentrum, verteld door medewerkers van COA, IND en DT&V. Enkelen delen hun ervaringen en reflecties. Zie Hoe het was om mee te werken aan ‘De wereld in Ter Apel’? | VreemdelingenVisie

Wat komt er kijken bij een laissez-passer?

Voor aanvraag van een laissez-passer moet iemands identiteit en nationaliteit worden vastgesteld. Vooral bij gedwongen terugkeer kan dit ingewikkeld zijn.  Zie Wat komt er kijken bij de aanvraag van een laissez-passer? | Leg mij nou eens uit | VreemdelingenVisie