Ambtsbericht ne bis in idem Kosovo

Kosovo erkent het ‘ne bis in idem’-beginsel, dat is opgenomen in artikel 34 van de Kosovaarse Grondwet. Hieronder vindt u de uitgeschreven tekst van het document.

Betreft ‘Ne bis in idem’-beginsel en erkenning buitenlandse vonnissen in Kosovo.

In uw brief van 18 februari 2009, met kenmerk DT&V/2009/Uit-353, verzocht u om informatie met betrekking tot de toepassing van het ‘ne bis in idem’-beginsel en de erkenning van buitenlandse vonnissen in Kosovo. Hierbij ontvangt u, met excuses voor de late beantwoording, antwoord op de in bovengenoemde brief door u gestelde vragen.

Onderstaande informatie is afkomstig uit openbare en vertrouwelijke bronnen.

Erkenning van het ‘ne bis in idem’-beginsel

Kosovo erkent het ‘ne bis in idem’-beginsel, dat is opgenomen in artikel 34 van de Kosovaarse Grondwet:

No one shail be tried more than once for the same criminal act

Erkenning van buitenlandse vonnissen

Kosovo erkent buitenlandse vonnissen en maakt geen onderscheid naar de aard van het delict. De erkenning is vastgelegd in artikel 22 van de Kosovaarse Grondwet (Direct Applicability of International Agreements and Instruments). Daarnaast is dit beginsel verankerd in artikel 103 van de Criminal Code of Kosovo:

Criminal proceedings shall not be initiated if:

  1. the perpetrator has completely served the punishment imposed in another jurisdiction;
  2. the perpetrator has been acquîtted in anotherjurisdiction by a final court judgement or the punishment was waived or prescribed by statutory limitation, or;
  3. criminal proceedings for that criminal offence may only be initiated upon request of the injured party and such request has not been presented.

Praktijk

Zowel het ‘ne bis in idem’-beginsel als de erkenning van buitenlandse vonnissen worden in Kosovo in de praktijk gerespecteerd. Hierbij dient te worden opgemerkt dat, gezien het feit dat de Kosovaarse wetgeving pas ruim een jaar in werking is, er nog nauwelijks sprake is van jurisprudentie op dit punt.

De minister van Buitenlandse Zaken
namens deze,
de directeur Consulaire Zaken en Migratiebeleid

Han Maurits Schaapveld
24 februari 2010