DT&V bestaat 15 jaar

Vijftien jaar geleden, op 24 januari 2007, begon de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) als de professionele uitvoerder voor terugkeer van vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf in Nederland. De dienst is als gespecialiseerde terugkeerorganisatie uniek in Europa.
 

Beeld: ©DT&V
Bij de oprichting van de DT&V, januari 2007.

Het startjaar 2007 was het jaar van toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie en uitbreiding van het Verdrag van Schengen met tien landen, de beëdiging van kabinet-Balkenende IV en de uitvoering van het Generaal Pardon. Aan vraag naar oplossingen op het gebied van migratie en veiligheid geen gebrek. In negen maanden tijd stampten kwartiermakers een dienst van 450 medewerkers uit de grond die startte in een pand aan de Haagse Prinses Beatrixlaan. Landelijke media verkondigde, als ware het een geboortebericht: “De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) krijgt een zusje: de Dienst Terugkeer & Vertrek … ‘Geen toelatingsbeleid zonder terugkeerbeleid,’ luidt het adagium van de nieuwe instelling.” 
 

Professioneel en zorgvuldig

Als professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid van de regering neemt de DT&V het initiatief om het vertrek zorgvuldig, waardig en zo snel als mogelijk te laten verlopen. Dit gebeurt in goede samenwerking met veel verschillende betrokken overheidsdiensten en maatschappelijke organisaties. De DT&V staat daarbij voor een transparante en humane werkwijze, met respect voor de vreemdeling. Zo levert de DT&V een bijdrage aan de veiligheid, het maatschappelijk evenwicht en aan het draagvlak voor het Nederlandse toelatingsbeleid. 
 

Complex werk

Nu vijftien jaar later werken DT&V’ers al lang niet meer alleen vanuit Den Haag, maar zoveel mogelijk daar waar de vreemdeling is. Dat betekent verspreid over veel locaties door het hele land, waaronder de asielzoekercentra, detentiecentra en gezinslocaties. In vergelijking met andere Europese landen boeken we goede resultaten. Tegelijkertijd spelen er, zeker in deze coronatijd, veel uitdagingen voor het complexe werk binnen migratie. 

Benieuwd naar het vertrekproces van vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf? Bekijk dan de infographic Het terugkeerproces in beeld.