Toenemend aantal hulpvragen Oekraïners

De afgelopen weken is er een toename van Oekraïense vluchtelingen die om uiteenlopende redenen terug willen gaan naar Oekraïne. De meesten vertrekken met behulp van een eigen (particuliere) netwerk of op eigen initiatief. De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) biedt ondersteuning aan Oekraïners die bij de Nederlandse overheid om hulp vragen bij hun terugkeerwens. 
 

Jannita Robberse, algemeen directeur DT&V, vertelt: “Ons werk bij de DT&V is normaal gesproken gericht op mensen die niet in Nederland mogen blijven, omdat ze bijvoorbeeld geen verblijfsvergunning hebben gekregen. Als het gaat om Oekraïners is dat een ander verhaal. Oekraïners mogen in Nederland blijven en daar bieden we met heel Nederland ook veel ondersteuning in. Denk aan een veilige plek om te verblijven en de mogelijkheid om naar school te gaan of te werken. Tegelijkertijd zien we nu dat steeds meer Oekraïners terug naar huis willen, bijvoorbeeld om zich te voegen bij hun partner of andere familieleden die zijn achtergebleven. Ook daar willen we in Nederland ondersteuning bij bieden. Omdat wij gespecialiseerd zijn in ondersteuning bij vertrek, kunnen wij – als mensen daarom vragen – helpen met sommige dingen. Zoals hulp bij het regelen van vervangende reisdocumenten of het boeken van een vliegticket.”
 

Maatwerk

Het gaat vooralsnog om een klein aantal Oekraïners dat ervoor kiest om terug te keren naar Oekraïne en daarbij hulp vraagt. De redenen lopen uiteen. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over vervoer en over reisdocumenten. Denk aan mindervalide mensen, vrouwen met kinderen, mensen met huisdieren of ouderen die ondersteuning nodig hebben. 
De ondersteuning die DT&V biedt bestaat uit een gesprek met een regievoerder over de terugkeerwens, waarbij er aandacht is voor de oorlogssituatie en de risico’s van terugkeer naar Oekraïne. Op basis van de ondersteuningsbehoefte levert DT&V maatwerk op basis van wat mogelijk en werkbaar is. Meestal gaat het om vervoer naar een direct buurland van Oekraïne, zoals Polen, en een bescheiden geldbedrag om door te kunnen reizen naar Oekraïne. Lokale hulporganisaties kunnen bij die doorreis helpen. Vervoer direct naar Oekraïne is vaak, om verschillende redenen, niet mogelijk.

Meer informatie

Voor gemeenten is een infographic beschikbaar over de terugkeer van Oekraïense vluchtelingen. Zo is er in samenwerking met IOM ook terugkeerondersteuning aan derdelanders die willen terugkeren naar het land van herkomst of een land waar hun toekomst is geborgd. Oekraïners die hulp willen bij terugkeer kunnen contact opnemen met DT&V via info@dtv.minvenj.nl.