Mensen zonder rechtmatig verblijf in Nederland zijn zelf verantwoordelijk voor hun vertrek. Vreemdelingen die zelfstandig willen terugkeren kunnen hulp krijgen via het Europese Reintegration Programme (EURP), IOM of een niet-gouvernementele organisatie (ngo). Met EURP is ook hulp mogelijk bij gedwongen terugkeer.
DTenV vindt het belangrijk dat vreemdelingen ondersteuning krijgen bij de herintegratie in het land van herkomst en dat ze de voor hen beste mogelijkheid kunnen kiezen. Met dit doel subsidieert DTenV terugkeerprojecten van IOM en ngo’s.
De ondersteuning van IOM en ngo's is te onderscheiden in basisvertrekondersteuning en herintegratieondersteuning. Deze worden gefinancierd via het programma ‘Return and Emigration Assistance from the Netherlands’ (REAN) en het Assisted Voluntary Return and Reintegration programma (AVRR). Ondersteuning wordt geboden bij zelfstandig vertrek, ook wel vrijwillige terugkeer genoemd. Hiervan is sprake als een vreemdeling uit eigen beweging Nederland verlaat, zonder dat het vertrek door de Nederlandse overheid wordt afgedwongen (uitzetting).
EURP biedt zowel ondersteuning bij zelfstandig als gedwongen vertrek.
Zelfmelders
DTenV biedt ook hulp aan vreemdelingen die zichzelf melden omdat ze Nederland willen verlaten maar niet goed weten hoe ze dit aan kunnen pakken. Dat kan alleen als zij geen asielverzoek of andere verblijfsaanvragen hebben lopen of die willen intrekken. Deze vreemdelingen kunnen contact opnemen via ilc@dtv.minvenj.nl of bellen met 088-0777700.
Via dit nummer worden zij in contact gebracht met een regievoerder van DTenV. De regievoerder neemt dan de mogelijkheden voor vertrek uit Nederland door, bijvoorbeeld wat betreft vliegtickets en reispapieren. De vreemdeling kiest zelf om wel of niet gebruik te maken van deze hulp.
Als onze hulp wordt aanvaard, helpt een regievoerder om het vertrek te regelen. Dit betekent wel dat de vreemdeling een eventuele asielaanvraag moet intrekken.