Procesprotocol S18: Inspectie

Dit procesprotocol betreft het proces rondom te inspecteren vluchten door inspecteurs van de Inspectie Justitie en Veiligheid (hierna: de Inspectie)en daarover opgestelde afloopberichten, alsmede aanverwante zaken die door de Inspectie worden geconstateerd.

De Inspectie houdt onafhankelijk toezicht op de vreemdelingenketen. Een onderdeel hiervan is het proces van (gedwongen) vertrek van vreemdelingen uit Nederland. Het betreft hier vreemdelingen die niet (meer) in Nederland mogen verblijven en die terug moeten keren naar hun land van herkomst of een ander land waar hun toegang gewaarborgd is.

De Inspectie ziet er op toe dat alle betrokken instanties hun taken bij het terugkeerproces humaan en zorgvuldig uitvoeren. Dit is vastgesteld in de Regeling toezicht terugkeer vreemdelingen.

Verder is door de Inspectie een toetsingskader ontwikkeld dat de normen bevat waaraan de Inspectie toetst ten aanzien van de terugkeeroperatie waarbij vertrekkende vreemdelingen begeleid worden naar het land van bestemming. Deze begeleiding wordt uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, of door een regievoerder Bijzonder Vertrek van de DT&V. Het vormt een onderdeel van een (nog te ontwikkelen) breder toetsingskader voor het toezicht op het vreemdelingendomein. De terugkeeroperatie, als bedoeld in dit kader, vangt aan op het moment dat de vreemdeling zijn (semi-) permanente verblijfplaats verlaat in verband met de reis naar de locatie van feitelijk vertrek uit Nederland. Dit impliceert dat ook het vervoer (vaak uitgevoerd door de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)) vanaf de verblijfplaats naar de locatie van feitelijk vertrek een onderdeel van dit toetsingskader vormt. De terugkeeroperatie eindigt met de overdracht van de vreemdeling aan de lokale autoriteiten, danwel door overdracht aan een medicus of medische instelling in het land van bestemming.

Zie ook de Regeling toezicht terugkeer vreemdelingen