Eerste Europese terugkeervlucht in coronatijd heeft bestemming Irak

De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft in samenwerking met België, Duitsland, Frankrijk en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) voor het eerst in coronatijd een gemeenschappelijke terugkeervlucht georganiseerd. De vlucht met bestemming Bagdad en Erbil is op 2 september jl. vanuit Duitsland vertrokken met aan boord vijftig Iraakse migranten die zelfstandig terug wilden en konden keren, van wie twee uit Nederland.
 

Het coronavirus heeft een grote impact op het internationale vliegverkeer. Ook de zelfstandige terugkeerprojecten, die met nationale en Europese middelen worden gefinancierd, zijn hierdoor geraakt. Uitgangspunt is en blijft dat mensen die hier niet mogen blijven, terugkeren naar het land van herkomst. Het Nederlandse standpunt is dan ook om migranten waar nodig te ondersteunen in hun zelfstandig vertrek uit Nederland. Deze eerste Europese terugkeervlucht is georganiseerd om zo toch aan de bestaande behoefte aan terugkeerondersteuning tegemoet te komen.
 

Europese samenwerking

De vlucht is uitgevoerd met inachtneming van de RIVM-maatregelen. Bovendien kregen de Iraakse migranten hygiënepakketten uitgereikt en zijn ze na aankomst in Irak door het IOM opgevangen voor hulp bij hun herintegratie. De DT&V zet waar mogelijk in op Europese samenwerking en deze zelfstandige terugkeervlucht is dan ook ondersteund door de EU en gefinancierd door het Europees Grens- en Kustwacht Agentschap (FRONTEX).