Hulp bij terugkeer naar Oekraïne

Er zijn steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne die terug willen naar dit land. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) biedt namens de Nederlandse overheid ondersteuning aan Oekraïners en andere vreemdelingen die hierbij hulp vragen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Zie voor een vertaling van dit bericht in het Engels en Oekraïens onze Engelse website.

De meeste Oekraïners die terug willen keren naar Oekraïne, regelen hun vertrek zelf. DT&V ondersteunt diegenen die graag hulp willen bij het organiseren van hun terugkeer. Als DT&V wordt ingeschakeld, duurt het in de regel minimaal een week voordat het vertrek is geregeld. De DT&V kan geen ondersteuning bieden bij tijdelijke terugkeer naar Oekraïne, zoals voor familiebezoek of om spullen op te halen.

Welke hulp biedt DT&V?

DT&V levert maatwerk en zoekt voor zover mogelijk aansluiting bij de specifieke hulpvraag. Regelmatig probeert DT&V een busreis aan te bieden vanuit het midden van het land naar een bestemming in Polen bij de grens met Oekraïne, en bij uitzondering een vlucht naar Polen. De doorreis naar Oekraïne dient de reiziger vanaf die bestemming zelf te regelen. DT&V geeft een geldbedrag mee ter ondersteuning van de doorreis.

Hoe ziet de procedure eruit?

Wanneer iemand hulp vraagt bij DT&V, wordt eerst gekeken of alle benodigde gegevens aanwezig zijn. Vervolgens neemt een medewerker (regievoerder) contact op om de mogelijkheden voor terugkeer te bespreken. Hierna kan de reis worden geboekt.

De terugkeer naar Oekraïne moet een bewuste en vrijwillige keuze zijn. Daarom wordt bij de intake aandacht besteed aan de risico’s van terugkeer.

Om die reden vragen we ook om een verklaring te ondertekenen. Daarin geeft de persoon in kwestie aan vrijwillig te vertrekken en nog openstaande verblijfsprocedures in te trekken. Daarnaast vragen we aan de betrokkenen om zich uit te schrijven bij de gemeente.

Hoe vraagt u hulp aan?

Wie hulp wil om terug te keren naar Oekraïne, kan dit kenbaar maken via een formulier. Om de verwerking te bespoedigen, verzoeken wij u het formulier in te vullen in het Nederlands of Engels.

Houd voor het invullen van het formulier de volgende gegevens bij de hand:
1.    Volledige namen en BSN en/of V(reemdelingen)nummer.
2.    Adres van verblijf in Nederland en contactgegevens.
3.    De reden van terugkeer met een ondertekende verklaring dat u Nederland zelfstandig verlaat en eventuele lopende procedures bij de IND intrekt. Deze Verklaring vrijwillig vertrek uit Nederland kunt u downloaden op de site van de IND. NB: Mocht u nog vragen hebben over deze verklaring, dan kunt u dit later in het gesprek met ons bespreken.
4.    Een duidelijke foto of kopie van de reisdocumenten, of uw identiteitsdocumenten.
5.    Een uitdraai uit het BRP. Dit is het bewijs dat u heeft gekregen van uw inschrijving bij de gemeente.
6.    Uw reisdoel/bestemming in Oekraïne.
7.    Eventuele bijzonderheden voor de reis. Zit u bijvoorbeeld in een rolstoel, heeft u (medische) ondersteuning nodig of reist u met een huisdier?

We nemen binnen twee werkdagen na ontvangst van het formulier contact met u op.

Busreis

Aanmelding loopt via een formulier

Meer informatie

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op via info@dtv.minvenj.nl.

Naar het formulier

Zie ook: Infographic beschikbaar voor gemeenten over terugkeer Oekraïense vluchtelingen