Hulp bij terugkeer naar Oekraïne

Er zijn steeds meer Oekraïense vluchtelingen die terug willen naar Oekraïne. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) biedt namens de Nederlandse overheid ondersteuning aan Oekraïners die hierbij hulp vragen. Op deze pagina vindt u meer informatie.

Zie voor een vertaling van dit bericht in het Engels en Oekraïens onze Engelse website.

De meeste Oekraïners die terug willen keren naar Oekraïne, regelen hun vertrek zelf. DT&V ondersteunt Oekraïners die graag hulp willen bij het organiseren van hun terugkeer. Bijvoorbeeld omdat zij geen geld hebben om een ticket te boeken, niet beschikken over de juiste reisdocumenten, mindervalide zijn of reizen met huisdieren. Als DT&V wordt ingeschakeld, duurt het in de regel minimaal een week voordat het vertrek is geregeld. De DT&V kan geen ondersteuning bieden bij tijdelijke terugkeer naar Oekraïne, zoals voor familiebezoek of om spullen op te halen.

Welke hulp biedt DT&V?

DT&V levert maatwerk en zoekt voor zover mogelijk aansluiting bij de specifieke hulpvraag. Momenteel kan de DT&V alleen busreizen aanbieden.

Hoe ziet de procedure eruit?

Wanneer iemand hulp vraagt bij DT&V, wordt eerst gekeken of alle benodigde gegevens aanwezig zijn. Vervolgens neemt een medewerker (regievoerder) contact op om de mogelijkheden voor terugkeer te bespreken. Hierna kan de reis worden geboekt.

Bij de intake is aandacht voor de oorlogssituatie en de risico’s van terugkeer naar Oekraïne. De terugkeer naar Oekraïne moet immers een bewuste en vrijwillige keuze zijn. Om die reden vragen we ook om een verklaring te ondertekenen. Daarin geeft de persoon in kwestie aan vrijwillig te vertrekken en nog openstaande verblijfsprocedures in te trekken. Daarnaast vragen we aan de betrokkenen om zich uit te schrijven bij de gemeente.

Hoe vraagt u hulp aan?

Wie hulp wil om terug te keren naar Oekraïne, kan dit kenbaar maken via een formulier. Om de verwerking te bespoedigen, verzoeken wij u het formulier in te vullen in het Nederlands of Engels.

Houd voor het invullen van het formulier de volgende gegevens bij de hand:
1.    Volledige namen en BSN en/of V(reemdelingen)nummer.
2.    Adres van verblijf in Nederland en contactgegevens.
3.    De reden van terugkeer met een ondertekende verklaring dat u Nederland zelfstandig verlaat en eventuele lopende procedures bij de IND intrekt. Deze Verklaring vrijwillig vertrek uit Nederland kunt u downloaden op de site van de IND. NB: Mocht u nog vragen hebben over deze verklaring, dan kunt u dit later in het gesprek met ons bespreken.
4.    Een duidelijke foto of kopie van de reisdocumenten, of uw identiteitsdocumenten.
5.    Een uitdraai uit het BRP. Dit is het bewijs dat u heeft gekregen van uw inschrijving bij de gemeente.
6.    Uw reisdoel/bestemming in Oekraïne.
7.    Eventuele bijzonderheden voor de reis. Zit u bijvoorbeeld in een rolstoel, heeft u (medische) ondersteuning nodig of reist u met een huisdier?

We nemen binnen twee werkdagen na ontvangst van het formulier contact met u op.

Busreis

Op zaterdag 13 augustus staat er een busreis naar Medyka (Polen) gepland. Oekraïeners kunnen zich hiervoor aanmelden via het formulier. Lees voor meer informatie ook het bericht van 3 augustus 2022 over de vorige reis naar deze Poolse stad.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op via info@dtv.minvenj.nl.

Naar het formulier

Zie ook: Infographic beschikbaar voor gemeenten over terugkeer Oekraïense vluchtelingen