De nieuwe VreemdelingenVisie staat online

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. In dit nummer leest u onder meer:

Beeld: ©DT&V

EU-terugkeercoördinator Mari Juritsch: ‘We kunnen van terugkeer een veel positiever verhaal maken’

Ter ere van zijn 15-jarig bestaan organiseerde de DT&V het symposium 'Migration on the Move'. Mari Juritsch, Europa's eerste terugkeercoördinator, was aanwezig als keynote spreker. Ewald Riks, waarnemend Algemeen Directeur en Directeur Internationale Betrekkingen van DT&V, vroeg haar naar de kansen en uitdagingen op het gebied van terugkeer vanuit Europees perspectief.

Tijdelijk remigratiebeleid voor ‘derdelanders’ uit Oekraïne

In Nederland worden ruim 6.600 zogeheten ‘derdelanders’ uit Oekraïne opgevangen. Zij komen tijdelijk in aanmerking voor een gunstige financiële regeling bij vertrek uit Nederland.

Oekraïense hosts helpen IND: ‘De afwezigheid van zorgen, dat is geluk’

De IND stelde de afgelopen maanden alles in het werk om alle Oekraïners die daar recht op hebben, van een sticker in hun paspoort te voorzien. Met de sticker tonen zij hun rechtmatig verblijf aan en mogen zij werken. De beste beslissing van het project? De inzet van Oekraïense hosts.

‘Ik haal altijd het beste uit het slechtste’

Hij kreeg het Harderwijks Jeugdlintje, werd vertegenwoordiger van de Harderwijkse jongeren en werkt sinds kort als ambtenaar in ‘zijn mooie stad’. Abel al Temimi (21): ‘Ik ben blij met mijn verblijfsvergunning, maar het duurde wel zes jaar voordat ik die kreeg hè? Daar kan ik niet heel vrolijk over doen.’

Horen op locatie: ‘Dichter bij de realiteit kom je niet’

Van Zaandam tot Schinnen en Arnhem: de IND nam afgelopen jaar honderden gehoren op locatie af. Met dank aan het COA werden op verschillende locaties kamers vrijgemaakt waar IND’ers tijdelijk konden werken. Enerzijds dus om gehoren af te nemen, anderzijds om vragen van bewoners te beantwoorden. ‘Het is voor iedereen prettig als we dichtbij en benaderbaar zijn.’

‘Dit schip is niet luxe, we bieden waar iedereen recht op heeft’

Of ze iets met schepen hebben? Nee, eigenlijk niet. Maar ze vinden het wel geweldig om op de MS Galaxy te werken. Woonbegeleiders Jeroen Korff en Khaled Hassan rijden elke dag van Lelystad naar de Coenhaven in Amsterdam. ‘Het werk is zó anders dan in een regulier azc. Hier is het echt pionieren.’