Terugkeerondersteuning derdelanders uit Oekraïne

Het remigratiebeleid is gestopt per 4 maart, aanmelden kan niet meer. Maar er is nog wel hulp mogelijk voor derdelanders uit Oekraïne die alsnog ondersteuning willen bij terugkeer naar het land van herkomst of een land buiten de Europese Unie. Zij kunnen gebruik maken van de reguliere IOM REAN-terugkeerondersteuning en herintegratieondersteuning via IOM en de OZV-ngo’s. 

Derdelanders zijn vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het IOM biedt deze vluchtelingen ondersteuning en hulp bij vrijwillige terugkeer:

  • Ondersteuning voor, tijdens en na het vertrek.
  • Voldoet een derdelander aan de voorwaarden van IOM? Dan komt hij of zij ook in aanmerking voor vliegtickets en een financiële ondersteuning voor de eerste levensbehoeften na terugkeer.
  • Afhankelijk van de nationaliteit komt een derlander soms ook in aanmerking voor herintegratieondersteuning via IOM.

Meer informatie vindt u op de website van IOM: Hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne of bel +31 88 - 746 44 66.

Meer mogelijkheden voor herintegratieondersteuning

Naast het IOM bieden ook andere organisaties ondersteuning bij herintegratie aan. Deze herintegratieondersteuning wordt verstrekt door Nederlandse ngo’s zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Goedwerk Foundation, Stichting Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS), Stichting Solid Road en Stichting WereldWijd.

Meer informatie

Kan of wil iemand niet terugkeren met IOM maar is er wel hulp nodig? Neem dan contact  met ons op via ilc@dtv.minvenj.nl. Wij kijken dan of we kunnen helpen.